آشنایى با ناامنى محیط مجازى و معرفى روشها و نرمافزارهایى براى کسب امنیت نسبى
+ مطالب دیگر مرتبط با موضوع
اگر مایل به نشر این زکات علم هستید، آدرس این پیام(فید) را در پیوندهاى روزانهتان ثبت کنید تا فراموشتان نشود.
با توجه سؤالاتى که هر از گاهى از بنده مىشود و تجربه اندکى که در طى سالیانى با این مقوله دارم، به نظرم رسید مطالبى را که جسته گریخته در پاسخهاى عمومى و خصوصى خدمت برخى بزگواران دادهام، اینجا مطرح کنم و بهمرور هم با کمک بقیه عزیزان همراه کاملترش کنیم.
1. انتخاب مرورگر مناسب
به دلایل مختلف، مرورگر اینترنت اکسپلورر را همین حالا رها کرده و سراغ موزیلا فایرفاکس (+) یا مرورگر اپرا (+) بروید. :)
چرا؟
بهطور خلاصه عرض مىشود: سه فاکتور در مرورگرها مهمه: امنیت، سرعت و قابلیتهاى کافى مورد نیاز، که طبعاً اینترنت اکسپلورر (حتى نسخه 9 اش) به گرد فایرفاکس و بعد اپرا نمیرسه. مرورگر کروم گوگل هم خوبه ولى بنده طبق قاعده تجربىِ خودم استفاده نمىکنم و توصیه هم به استفاده از آن نمىکنم.
یکى از قابلیتهاى خوب مرورگز فایرفاکس، داشتن انواع افزونهها و پلاگینهاى رایگان هست که کاربردهاى خیلى خوبى دارد و انشاءالله بهمرور بعضى از آنها را ـ که کاربردىترند ـ معرفى خواهم کرد. راهنمای جامع تنظیمات مرورگر Mozilla Firefox را هم اینجا (+) ببنید بعدا بهدردتان مىخورد.
قاعده و معیارى که بنده دارم و بر اساس آن عمل مىکنم این است که در ارتباط با شبکه و اینترنت تا حد امکان از نرمافزارهاى یک شرکت استفاده نمىکنم. ویندوز به اندازه کافى جاسوسى مىکند، پس مرورگر IE و نیز سایت جستجوگر Bing را فاکتور مىگیرم! :) همینطورى هم گوگل به اندازه کافى ذهن ما را مىخواند، پس به همین جستجوگرش اکتفا مىکنم و سراغ مرورگرش نمىروم و از نرمافزارهاى دیگرش هم کمتر استفاده مىکنم.
بالا اشاره کردم که مرورگر (بروزِر) IE یا همان اینترنت اکسپلورر مایکروسافت را بگذارید کنار؛ اما طبیعى است برخى خیلى علاقهمند به آن هستند و دل کندن از آن در حد خودکشى است :)) یا صفحات و قالبهاى برخى سایتها و وبلاگها با مرورگرهاى دیگر سازگار نیست و نوشتهها بههم ریخته نشان داده میشه و ناچار به استفاده از IE مىشوید، در این صورت در حد همان رفع اضطرار و آمادگى براى دل کندن، حتماً از آخرین نسخه IE استفاده کنید :) که مىتوانید از اینجا (+) دانلودش کنید.
2. چند افزونه کاربردى براى مرورگر Mozilaa Firefox
افزونههاى فایرفاکس (یا همان Add-ons) خیلى زیاده و بعضى هم کاملاً تخصصى است؛ ولى چند تا افزونه مفید و کاربردى را معرفى مىکنم:
Image Block
خیلى وقتها پیش آمده دنبال مطلب مفیدى هستید ولى ناخواسته با تصاویر نامناسبى روبرو مىشوید و یا سرعتتان کم است و حجم و تعداد تصاویر اذیتتان مىکند. یکى از افزونههاى خوب و مفید فایرفاکس (که مرتبط با امنیت روانى هم هست) Image Block است که با زدن یک کلیک تصاویر بعدى غیر فعال و مجدداً با زدن یک کیک نشان داده مىشود. این افزونه را مىتوانید از اینجا (+) نصب کنید.
Https Everywhere
حتماً فرق http با https را مىدانید. خلاصهاش اینکه: وقتى در آدرسهاى اینترنتى http باشد یعنى ارتباط معمولى، اما اگر https باشد یعنى ارتباط امن!
توضیح:
ارتباط معمولی یا غیر امن (HTTP):
در پروتکل HTTP تمامی اطلاعاتی که بین گیرنده و فرستنده رد و بدل می شود توسط اشخاص میانی قابل مشاهده می باشد. شخص میانی (فردی که در بستر سخت افزاری در مسیر قرار دارد) می تواند با حداقل امکانات نرم افزاری و دانش فنی اطلاعات ارسالی را مشاهده (شنود) نماید. در این حالت اتصال مانند یک لوله شیشه ای شفاف است.
ارتباط امن (HTTPS):
در پروتکل HTTPS اطلاعات قبل از ارسال و بعد از دریافت کد گذاری می شوند. لذا فرد میانی فقط تعدادی کاراکتر های بی معنی مشاهده خواهد کرد. در این حالت اتصال مانند یک لوله فلزی کدر می باشد.
برای امن کردن اتصال باید وب سایت مقصد و مرورگر شما از پروتکل HTTPS پشتیبانی نمایند. تقریبا همه مرورگر ها قابلیت کار با HTTPS را دارند ولی فقط برخی وب سایت ها نیاز به HTTPS دارند و از آن پشتیبانی میکنند. لذا اغلب اوقاتی که شما با اینترنت کار می کنید اتصال شما از نوع معمولی (غیر امن) است. ولی زمان های که لازم است اطلاعات حساسی منتقل شوند در صورتی که وب سایت مقصد از پروتکل HTTPS پشتیبانی نماید اتصال می تواند امن شود.
فایرفاکس افزونه امنیتىِ بسیار مفیدى در این خصوص دارد به اسم Https Everywhere که از اینجا (+) مىتوانید نصبش کنید. تنها کافی است آن را بر روی فایرفاکس نصب کرده و مرورگرتان را ری استارت کنید. بعد از آن تمام سرویسهایی که امکان SSL روی آنها فراهم است، بهصورت پیش فرض روی این حالت باز میشوند.
برخى از سایتها هم از http و هم از Https پشتبانى مىکنند، مثل جستجو و یا بخش اسناد گوگل، با نصب افزونه بالا، تمام جستجوهای گوگل روی حالت اچ تی تی پی اس (Https) خواهد بود، یعنى حتی جستجوهای گوگلتان هم در مسیر رمزنگاری مىشود. استفاده از این نرمافزار کمی سرعت دسترسی شما را به این سرویسها کمتر میکند، اما امنیت بالاتر هزینه خودش را هم داد.
توجه:
این بحث در پیام (فید) پیامرسان (+) ادامه دارد و پس از کاملشدن هر بخش، مطالب به اینجا منتقل مىشود